OGŠ Ivana ZajcaDjelatnici

Odjel za harmoniku i puhače

ODJEL ZA HARMONIKU I PUHAČE

Osnovna glazbena škola Ivana Zajca - Odjel za harmoniku i puhače

Ovaj odjel jedini je združeni odjel te ga čine dvije grupe instrumenata – harmonika koja pripada instrumentima s tipkama te flauta, klarinet i truba koji pripadaju puhačkim instrumentima.

Harmonika je vrlo popularno i široko rasprostranjeno glazbalo u svijetu koje u našoj školi postoji od samog osnivanja. Zbog svojih iznimnih zvukovnih i tehničkih kvaliteta, harmonika omogućava interpretaciju gotovo svih stilova glazbe. Najmasovnije se upotrebljava u zabavnoj i narodnoj glazbi, ali se u drugoj polovici 20. stoljeća počinje pojavljivati i u klasičnoj glazbi. Za harmoniku danas postoji poprilično opsežna glazbena literatura obogaćena mnogobrojnim obradama popularnih djela poznatih skladatelja, kao i skladbe pisane originalno za taj instrument.

Harmonikaški odjel naše Škole svake godine prosječno broji oko 50 učenika, a nastava se odvija na četirima lokacijama: Ilica, Studentski grad, Susedgrad i Zapruđe.

Optimalno vrijeme za upis u glazbenu školu je između sedam i devet godina, osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje traje šest godina, a za one koji žele nastaviti školovanje, mogu to napraviti u brojnim srednjim glazbenim školama u gradu Zagrebu.

Puhački odjel najmanji je odjel u našoj Školi, ali zato nimalo manje vrijedan!
Puhački instrumenti grupa su instrumenata koji ton proizvode dahom i puhanjem, a ovisno o materijalu instrumenta dijele se na drvene i limene puhačke instrumente. Odjel čine instrumenti flauta, klarinet i truba i godišnje broji oko 35 učenika. Sva nastava organizirana je isključivo na matičnoj lokaciji škole odnosno na adresi Ilica 227.

Puhački instrumenti iznimno su važna grupa instrumenata u orkestru i često imaju solističku ulogu te su neka od najpoznatijih orkestralnih sola pisana upravo za puhačke instrumente koje mi u glazbenoj školi podučavamo.

Zbog zahtjevnosti u početcima učenja, prije svega fizičke, idealna dob za početak učenja jest osam do devet godina starosti djeteta. Učenje sviranja puhačkih instrumenta, možda čak i više nego nekih drugih instrumenata, zahtijeva veliku strpljivost, pogotovo u početku kada se učenici susreću s vježbama pravilnog disanja, a tek onda s postavom tona koji se zapravo vježba i usavršava tijekom cijelog osnovnoškolskog glazbenog školovanja koje traje šest godina, a i za one koji svoje školovanje nastavljaju u nekoj od srednjih glazbenih škola.

Svatko tko želi učiti jedan od spomenutih puhačkih instrumenata, treba pristupiti audiciji odnosno prijamnom ispitu koji se održava krajem svibnja ili početkom lipnja, a na kojoj dijete pokazuje fizičke, motoričke i glazbene sposobnosti u vidu ponavljanja zadanog ritma i melodije. Ukoliko je dijete zadovoljilo prijamni ispit, tada mu se pruža mogućnost upisa glazbene škole te time sasvim sigurno dolazi u ruke izvrsnih pedagoga koji su istinski zaljubljenici u svoje instrumente i glazbu.

ODJEL ZA HARMONIKU

Osnovna glazbena škola Ivana Zajca - Odjel za harmoniku
Dejan Čolja, prof., harmonika
Harmonika

Dejan Čolja, prof.

pročelnik odjela
Davor Horvat, prof., harmonika – pročelnik odjela
Harmonika

Davor Horvat, prof.

Nikola Puček, prof., harmonika
Harmonika

Nikola Puček, prof.

ODJEL ZA PUHAČE

Osnovna glazbena škola Ivana Zajca - Odjel za puhače
Iva Primorac, flauta
Flauta

Iva Primorac, prof.

Vlade Matulić, prof., klarinet
Klarinet

Vlade Matulić, prof.

Vladimir Novak, prof., truba
Truba

Vladimir Novak, prof.

Ostali odjeli

ODJELI - Klavir - OGŠ Ivana Zajca
ODJEL ZA

Klavir

Zanimljivi svijet 88 crno-bijelih tipaka oduvijek je privlačio interes pa možemo s ponosom reći da je klavir najtraženiji instrument na svim audicijama za nove učenike.
SAZNAJTE VIŠE
https://ogs-ivanazajca.hr/wp-content/uploads/2022/02/modul-gitara.jpg
ODJEL ZA

Gitaru

Učenje gitare u osnovnoj glazbenoj školi sjajan je uvod u svijet gitare jer omogućuje upoznavanje raznih glazbenih stilova, kao i savladavanje glazbene teorije, ...
SAZNAJTE VIŠE
ODJELI - Gudački - Osnova glazbena škola Ivana Zajca
ODJEL ZA

Gudače

Odjel za gudače OGŠ Ivana Zajca obuhvaća učitelje i učenike violine i violončela. Na Odjelu rade četiri učiteljice violine i jedna učiteljica violončela.
SAZNAJTE VIŠE
ODJELI - Teorijski - Osnovna glazbena škola Ivana Zajca
ODJEL ZA

Teorijske predmete

Odjel za teorijske predmete OGŠ Ivana Zajca čini pet učitelja koji predaju solfeggio i zborsko pjevanje (zbor). Škola ukupno broji nešto manje od 500 učenika, ...
SAZNAJTE VIŠE

Imaš još pitanja na koja nisi našao odgovor?

Imaš još pitanja na koja nisi našao odgovor?

Posjetite nas

Ilica 227,
Zagreb
Pon-Pet: 08:00 - 14:30
+385 1 37 04 119
info@ogs-ivanazajca.hr

Sva prava pridržana - Osnovna glazbena škola Ivana Zajca - Zagreb

Izrađeno sa Srce by IDEAWeb.